Reducerile. Iluzie sau realitate?


Sezonul reducerilor a debutat cu brio, iar primul val a fost cel de Black Friday. Trend-ul este deja binecunoscut: consumatorul tine de prea puține ori cont de prețul anterior al unui produs sau serviciu sau de știrile din economie, fapt pentru care companiile își construiesc strategiile de marketing în jurul acestei idei. Astfel, preturile cresc puțin înainte de marele boom, pentru a exista o rezerva satisfăcătoare în privința “pierderilor” ce se vor înregistra fictiv.

 Sezonul sărbătorilor de iarnă, pe care îl putem – lejer – supranumi și sezonul goanei după cadouri, alimentează din plin aceasta tendința a consumerismului excesiv. Fiecare își dorește sa surprindă cel puțin o persoana draga cu un produs de calitate, astfel încât vânătoarea după produse și servicii la reducere pare să nu mai contenească pana la finalul primei săptămâni a lunii ianuarie.

 Fie ca e vorba de cadouri pentru zilele de naștere aferente lunii decembrie sau ianuarie (anumite persoane aleg sa își planifice temeinic fiecare mișcare si/ sau sa își aloce bugetul cât mai eficient și din timp), sau ca ne referim la cadouri pentru Crăciun, provizii pentru masa de Revelion, planuri pentru noaptea dintre ani sau concedii ce urmează a fi efectuate în prima jumătate a anului ce urmează, vedem reduceri la fiecare pas.

 Luminițele sunt, de cele mai multe ori, însoțite de sau constituie reflectoarele perfecte pentru evidențierea unor imense materiale publicitare, amplasate strategic, astfel încât ochiul sa vadă iar mintea sa creeze un întreg basm în jurul produsului sau serviciului urmărit de mult. Sau observat pentru prima data însă, posibil inutil și cu mari șanse de a nu fi băgat în seamă în alte condiții decât cele expuse.

 Astfel, iată de ce ar fi de luat în calcul varianta prospectării pieței cu ceva timp înainte ca febra sărbătorilor să ne cuprindă iar omul de rând, cu intenții bune, sa cada prada devoratorilor de buzunare.