Go to ...

Stiri Timisoara

Aflăm totul la timp!

RSS Feed

Ce reguli trebuie sa respecti cand introduci deseuri pe piata din Romania?


Potrivit legislatiei in vigoare in Romania, toate companiile producatoare sau care se ocupa de importuri si introduc deseuri pe piata sunt obligate sa se ocupe anual de managerierea unei cantitati egale cu cea pe care o produc/importa.

Daca firma pe care o gestionezi se incadreaza in aceasta categorie, atunci trebuie sa fii intotdeauna la curent cu regulile pe care trebuie sa le respecti in privinta reciclare ambalaje, astfel incat sa eviti sanctiuni costisitoare.

Reciclare ambalaje

Una dintre solutiile despre care autoritatile considera ca ar putea contribui la reducerea deseurilor de pe piata din Romania este aceea ca persoanele juridice sa se asigure ca o cantitate similara de deseuri cu cea pe care o produc este manageriata in mod corect. Mai exact, deseurile trebuie sa ajunga la firmele care se ocupa de reciclare.

Daca nu ai suficient timp la dispozitie pentru a te ocupa de acest aspect, poti sa colaborezi cu un OIREP, adica o organizatie specializata in gestionarea deseurilor, care iti preia responsabilitatea in acest sens. Este vorba despre o solutie moderna, prin care castigi timp si, in acelasi timp, ai garantia ca respecti legislatia in vigoare.

Raportare de mediu

In paralel cu gestionarea deseurilor, trebuie sa iei in calcul si faptul ca anual sau trimestrial trebuie sa trimiti catre Autoritatea Nationala de Mediu raportari care sa contina informatii despre cantitatea deseurilor pe care o introduci pe piata. Aceste rapoarte sunt necesare autoritatilor pentru pastrarea unei evidente la nivel national, dar si pentru a transmite mai departe date catre Uniunea Europeana.

Despre rapoartele de mediu trebuie sa stii ca sunt impartite in mai multe categorii, in functie de tipurile de produse cu care lucreazi. Specialistii din cadrul unui OIREP te pot ajuta, insa, si din acest punct de vedere, pentru ca ei stiu cum sa intocmeasca documentele si care sunt informatiile pe care sa le foloseasca.

Tine minte: partenerii tai din cadrul OIREP-ului au nevoie de acces la informatii din cadrul firmei pe care o gestionezi, asa ca trebuie sa le asiguri toate cele necesare.

Care sunt riscurile la care te supui daca nu respecti legislatia in vigoare?

Amenzile pe care le risti in cazul in care nu gestionezi deseurile corespunzator si nu trimiti rapoartele de mediu catre ANM sunt destul de costisitoare. De aceea, ideal este sa te conformezi si sa respecti termenele limita.

In cazul in care colaborezi cu un OIREP si iti transferi catre acesta responsabilitatea privitoare la gestionarea deseurilor, trebuie sa stii ca ramane responsabilitatea ta sa verifici daca partenerii tai indeplinesc tot ce promit pe hartie. Daca la un moment dat, inspectorii ANM descopera nereguli, firma pe care o reprezinti este cea sanctionata si nu OIREP-ul. De aceea, este bine ca la un moment dat sa iti gasesti timp pentru a verifica in detaliu activitatea OIREP-ului.

Ecologic3RAmbalaje.ro poate fi partenerul de incredere, cu care sa colaborezi cand vine vorba despre gestionarea deseurilor din plastic ori din sticla, dar si despre partea de raportare deseuri. In acest fel, poti castiga mai mult timp in care sa te ocupi de administrarea activitatilor de zi cu zi din firma pe care o gestionezi sau poti lucra pe partea de marketing, astfel incat sa-ti promovezi business-ul cat mai usor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *