Go to ...

Stiri Timisoara

Aflăm totul la timp!

RSS Feed

Instalarea și tensionarea transmisiei cu lanț industrial


Cea mai des întâlnită defecțiune a lanțurilor industriale este patinarea sistemului de transmisie. Patinarea lanțurilor produce o serie de pagube mai ales materiale cauzate de uzuri premature ale acestora, dar și timpi de nefuncționare îndelungați, etc.

În acest articol vă vom arăta instalarea corectă a lanțurilor industriale și tensionarea corespunzătoare a acestora. Procedând astfel veți extinde durata de viață a utilajelor dumneavoastră și veți asigura o performanță optimă sistemului de transmisie.

Se vor folosi următoarele unelte, piese: două pinioane cu lanț de tip Martin, cu șuruburi de fixare, o pană, cheie trapezoidală, liniar și un dispozitiv de măsurare a tensionării lanțului.

Instalarea:

Primul pas este instalarea pinionului pe arborele de acționare. Se va introduce apoi pana în pinion pentru a-l bloca pe arbore. Se vor strânge șuruburile de fixare ușor, doar cât să țină, se va reveni la înșurubarea totală după reglarea tensionării lanțului industrial.

Se va monta și pinionul al doilea la fel ca și primul. Urmând apoi montarea lanțului, care va avea o lungime conformă, urmând strângerea șuruburilor pentru fixarea acestuia. Atenție la capetele lanțului, care trebuie să fie aliniate cu pinionul! Se va monta apoi zala de legătură pentru închidere și urmează tensionarea lanțului.

Tensionarea:

Acum suntem gata să reglăm tensionarea. Dacă lanțul este subtensionat va provoca vibrații, sau zgomot excesiv și va împiedica cuplarea lanțului în mod corespunzător cu pinionul, împiedicând funcționarea lină. Lanțul supratensionat va produce uzura prematură sau alungirea acestuia.

Toate aceste erori de instalare/montare vor aduce cu sine o creștere semnificativă a costurilor.

Pe partea slăbită a lanțului se va așeza liniarul, de la un pinion la altul, apoi vom folosi dispozitivul de măsurare a tensionării pentru a măsura tensionarea, adică căderea lanțului de la liniar și până la lanț. Standardul de cădere a lanțului industrial este undeva la 2-4 procente, calculând din mijlocul pinionului. După ce am fixat tensionarea, se vor strânge șuruburile de fixare pe pinioane până la capăt și se va aplica lubrifiant pe lanț, conform recomandărilor producătorului. Un rol foarte important în întreținerea lanțurilor industriale și a pinioanelor îl poartă inspecțiile periodice. Odată cu inspecția lanțurilor se va inspecta și gradul de elongare a lanțului utilizând un instrument de măsurare a elongării.

Majoritatea producătorilor recomandă înlocuirea lanțului după trei procente de alungire, peste această măsură lanțul va începe să sară din canelurile pinionului pe dinții acestuia producând astfel deteriorarea canelurilor. Pentru a asigura o durabilitate optimă lanțului industrial și evitarea neplăcerilor produse de defectarea acestuia, odată cu schimbarea lanțului înlocuiți și pinioanele.

Notă: se recomandă folosirea pinioanelor cu dinți întăriți pentru a asigura o durabilitate suplimentară.

Pentru informații suplimentare referitor la pinioane, lanțuri industriale sau lanțuri agricole chiar tehnici de aliniere, nu ezitați să ne contactați pe www.leco.ro.

Tags:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *