Cum sa ne bucuram de fructe si legume sanatoase?


 

Datorita atentiei pe care agricultorii o ofera plantelor si culturilor, putem avea parte de-a lungul intregului an de legumele si fructele atat de necesare pentru sanatate.   Insa, pentru a ajunge pe mesele noastre, este nevoie ca acestora sa li se ofere necesarul de apa, de lumina si de caldura, dar si sa le protejam impotriva daunatorilor de orice fel.

Inca de la plantare, este nevoie sa se ofere necesarul de apa, pentru o cat mai buna dezvoltare, iar acest lucru se realizeaza cu ajutorul unui sistem de  instalatie picurare,  care are extrem de multe beneficii si avantaje.

Aceasta instalatie picurare reuseste sa dozeze exact cantitatea necesara de apa, in functie de gradul de dezvoltare al plantelor si culturilor, dar si in functie de tipul de cultura, astfel incat sa se reuseasca o reducere consistenta a pierderilor.

Datorita faptului ca se alimenteaza cu apa doar zona din jurul plantelor, spatiul dintre randuri va ramane uscat si in acest mod se va reusi o diminuare a dezvoltarii buruienilor.

De asemenea, datorita faptului ca va fi udat doar solul de la baza plantelor, acestea vor fi ferite de anumite boli sau daunatori.

Acest sistem de irigare poate ajuta la o crestere a productivitatii de pana la 100% si permite de asemenea o administrare a anumitor ingrasaminte sau substante fertilizante. Aceste sisteme de instalatie picurare permit automatizarea, putand sa fie reglat debitul si presiunea apei.

In afara de necesarul de apa , plantelor si culturilor le este necesara lumina si caldura, iar acest lucru se realizeaza cu o  folie solar , care ofera numeroase avantaje plantelor si culturilor. Aceasta prezinta numeroase beneficii, mai ales atunci cand este folosita pentru acoperirea  serelor si solariilor. Aceasta are prezente in folie anumiti aditivi care aduc  acestora o serie de beneficii.

Printre cele mai importante proprietati ale foliei solar, trebuie mentionate:

  • Rezistenta la razele soarelor , datorita unui aditiv UV prezent
  • Impiedicarea pierderilor de caldura acumulate pe timpul zilei, datorita prezentei unui aditiv IR
  • Este transparenta, pentru a permite trecerea razelor luminoase necesare procesului de fotosinteza
  • Este rezistenta la anumite actiuni mecanice sau elastic, datorita prezentei aditivilor EVA.

Uneori insa, chiar daca sunt luate toate masurile necesare, daunatorii isi fac simtita prezenta, iar acestia ajung sa nu poata fi eliminati decat cu ajutorul acelor substante numite pesticide. Acestea sunt cele mai eficiente atunci cand vine vorba despre tratarea bolilor si combaterea daunatorilor din plante si culturi.

Pesticidele trebuie sa fie utilizare in mod corect, astfel incat dozele folosite sa corespunda suprafetei tratate si varstei plantelor. Este recomandat de asemenea ca atunci cand se foloseste un mix de pesticide, cele lichide sa fie adaugate intotdeauna inaintea celor solide.

Dozele aplicate sunt de patru feluri, si anume: imunizatoare, preventive, curative sau doze soc.  Aceste doze trebuie aplicate dimineata, cand porii frunzelor sunt deschisi datorita lumii, pentru a avea o eficienta maxima in ceea ce priveste patrunderea si fixarea substantelor active. Pesticidele nu trebuie folosite in zilele in care afara este vant.

Este important sa se respecte modul de aplicare si termenul de asteptare recomandat de producatori, inainte de a consuma fructele si legumele stropite.