Go to ...

Stiri Timisoara

Aflăm totul la timp!

RSS Feed

Cat rezista lada frigorifica fara curent?


Lazile frigorifice permit depozitarea carnii si a altor alimente pe perioade lungi de timp la un consum minim de energie. Insa pentru a functiona sunt dependente de curent electric.

Chiar daca nu locuiti la casa, pene de curent apar si in zonele urbane, iar alimentele congelate odata dezghetate nu mai poti fi recongelate deoarece ar favoriza dezvoltarea bacteriilor.

In cele mai multe cazuri e vorba de caderi de curent temporare cauzate de furtuni, defectiuni la retea, sau, in Romania, chiar furturi de cablu electric. Insa populatia nu e in general anuntata in privinta timpilor de reparatie, deci nu va puteti baza pe o revenire rapida a retelei.

Volumul lazii frigorifice e un factor important din punct de vedere al retinerii unei temperaturi cat mai scazute in interior in lipsa electricitatii, iar o lada frigorifica de dimensiuni mici se va dezgheta mult mai repede.

Temperatura ambientala influenteaza direct ritmul de dezghetare, iar recomandarea noastra e ca lada sa fie intotdeauna instalata undeva intr-un loc racoros, in subsol sau beci. Acest lucru ajuta nu doar in cazul penelor de curent, ci si la reducerea facturii de energie electrica. 

Daca temperatura ambientala e scazuta, compresorul lazii frigorifice va atinge temperatura dorita mai repede, decupland si neconsumand curent cat e in repaos. De asemenea, perioada de timp dintre pornirile compresorului va fi redusa.

Nu deschideti si nu ridicati capacul daca lada frigorifica nu are curent. Aerul e un gaz ce cauta echilibrul termic, iar diferenta mare de temperatura intre incapere si interiorul lazii frigorifice va produce un efect de vacuum care va extrage aproape instant aerul rece si il va inlocui cu aer cald din incapere.

Cea mai mare greseala e sa ridicati capacul intr-o astfel de situatie, insa uneori aceasta nu este o optiune deoarece e posibil sa aveti nevoie de alimentele acelea inainte sa treaca pana de curent.

Riscul nu merita, mancarea (in special carnea) dezghetata si reinghetata e foarte periculoasa si dezvolta bacterii agresive care nu mor la inghet.

De aceea, in schema Inghet – dezghet – Inghet apare o bresa in care bacteriile se dezvolta liber, fara sa fie distruse la recongelare. O carne dezghetata trebuie gatita cat mai repede.

Preventia ramane, insa, cea mai buna solutie pentru penele de curent, iar aici dorim sa ne oprim putin asupra panourilor solare si generatoarelor de curent.

Aceste dispozitive asigura livrarea curentului electric imediat ce el se opreste de la retea, cu cateva secunde intarziere in functie de performantele aparatului.

Panourile electrice sunt eficiente in discutia de fata daca le dotati si cu acumulatori care sa acumuleze energie in timpul zilei, insa puteti sa le folositi si direct, iar in lipsa soarelui sa cuplati reteaua. Acest lucru va ajuta ziua deoarece nu platiti curent, insa nu si daca apare o pana pe timpul noptii, atunci veti fi vulnerabili.

Generatoarele de curent implica costuri in plus cu combustibilul, si e recomandat sa fie montate undeva in exterior deoarece produc gaze toxice in functionare. Un mic generator portabil cu AVR si pornire automata duce fara probleme o lada frigorifica rezidentiala, dar va recomandam sa calculati si alti consumatori pe care veti vrea sa ii alimentati cand cumparati generatorul.

Orice solutie ati alege, nu subestimati alterarea produselor la dezghetare, riscati sa va imbolnaviti nu numai pe dvs. ci si pe ceilalti care mananca ce ati gatit.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *