Go to ...

Stiri Timisoara

Aflăm totul la timp!

RSS Feed

Ce reprezinta osmoza inversa industriala?


Apa este elementul indispensabil vietii, dar de cele mai multe ori, pentru a putea fi folosita, aceasta trece printr-un proces de filtrare si dedurizare.

In prezent, principala modalitate de purificare a apei este prin metoda osmozei inverse. Osmoza este un amplu proces de filtrare, ce se bazeaza pe folosirea unei membrane semipermeabile, care separa sarurile minerale nedorite din apa, lasand-o curata si numai buna de utilizat.

Printre cele mai nocive minerale ce se regasesc in compozitia apei se numara nitratii, nitritii, dar si fosfatii, sulfatii. Intr-un procentaj mic pot sa apara si cantitati de bor sau amoniu, ce au un rol negativ atat asupra organismului uman, cat si asupra instalatiilor electronice.

Osmoza inversa industriala este foarte cunoscuta ca fiind principala metoda de demineralizare a apei. Practic, trecerea apei prin membrana semipermeabila ce are o porozitate de aproximativ 0,0001 microni duce la eliminarea in proportie de 99% a impuritatilor.

Intregul mecanism de functionare poate functiona datorita pompei de presiune cu care este prevazut orice sistem de dedurizare. Presiunea apei trebuie sa se inregistreze in intervalul 7 -15 bari, altfel pot aparea erori.

Doar sub forta unei presiuni cat mai mari moleculele cele mai pure trec prin membrana semipermeabila, in timp ce restul sedimentelor raman in sectiunea ce va fi evacuata prin sistemul de canalizare.

Aparatele de dedurizare sunt alcatuite din inox, ceea ce inseamna ca au o rezistenta indelungata in timp si nu se deterioreaza cu usurinta sub actiunea factorilor externi.

Pe langa cadrul metalic, fiecare sistem este prevazut cu un panou frontal, unde se amplaseaza toate instrumentele de control si de masurare a parametrilor apei.

Pentru ca utilizatorii sistemelor de filtrare a apei sa fie siguri ca totul functioneaza cat mai bine, trebuie doar sa verifice indicatoarele de presiune.

In situatia in care apar scaderi de presiune sau chiar lipsa completa a apei, sistemul va intra in modul de protectie, oprindu-si functiile pana la remedierea problemelor.

Pentru a putea rezista la inalta presiune, membranele prin care se filtreaza apa sunt protejate de carcase din otel inoxidabil sau din alte materiale de tip compozit.

Un beneficiu major al sistemelor de osmoza este reprezentat de faptul ca nu folosesc substante chimice pentru a purifica apa, deci nu modifica structura moleculara a acesteia.

In prezent, aceste dispozitive se bucura de o larga raspandire in randul a tot mai multe domenii. Printre acestea se numara industria produselor cosmetice, industria farmaceutica, industria electronica, industria produselor alimentare, industria metalurgica, horticultura, etc.

Totodata, chiar si in cadrul laboratoarelor sau a spitalelor filtrarea apei este absolut necesara, deoarece aceasta trebuie sa aiba un nivel de sterilizare cat mai mare, pentru a putea fi administrata pacientilor.

Apa este un element de nelipsit in marea majoritate a industriilor, fiind o resursa de care intreaga economie mondiala are nevoie.

Sistemele de osmoza sunt impartite in mai multe categorii, in functie de debitul lor de productie. O industrie unde se consuma cantitati foarte mari de apa, va avea nevoie de un echipament mult mai performant, pe cand o afacere in curs de dezvoltare, va putea opta pentru un echipament proiectat sa filtreze o cantitate mai mica.

Apa obtinuta in urma procesului de filtrare se aseamana din punct de vedere al compozitiei chimice cu apa distilata.

Stim deja ca apa distilata necesita o procesare termica, iar costul de obtinere al acesteia este mult mai ridicat, comparativ cu al apei filtrate prin dispozitivele de osmoza inversa industriala.

Desi suntem de parere ca sursele de apa potabila sunt foarte sigure, de cele mai multe ori apa contine bacterii si virusuri ce pot cauza diferite afectiuni.

Cea mai sigura apa de consum este cea care a fost in prealabil filtrata, deoarece suntem siguri ca nu contine particule ce ne-ar putea face rau.

Metodele clasice de filtrare pot sa elimine doar partial depunerile calcaroase, nisipul, dar nu pot absoarbe ionii de calciu si magneziu din apa, deci vorbim de o demineralizare incompleta.

De calitatea apei tine si nivelul nostru de sanatate, deoarece fiecare celula din organism are nevoie de acest lichid pentru a putea functiona.

Atat in zonele rurale, cat si in cele rezidentiale, sursa de apa nu este tocmai cea mai potrivita, de aceea, filtrarea apei devine indispensabila.

Fie ca vorbim de un domeniu alimentar sau de industria petroliera, in ambele situatii avem un numitor comun, nevoia de apa pura.

In concluzie, un procentaj destul de mare din resursa de apa de la nivelul globului pamantesc este reprezentat de apa impura, ce necesita a fi supusa unui proces de dedurizare, pentru a putea fi folosita atat in consumul uman, cat si cand vorbim de industrie.

Odata cu avansarea tehnologiei, purificarea apei a devenit din ce in ce mai simpla, odata cu aparitia metodelor eficiente, printre care se numara si metoda osmozei inverse. Analizand raportul calitate-pret, aceasta tehnica se afla printre cele mai rentabile la momentul actual, pe piata mondiala.

Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *