Soluții practice pentru iluminat interior


Alegerile privind iluminatul interior depinde mai ales de dimensiunea interiorului care trebuie iluminat, în așa fel încât rezultatul să fie o cameră primitoare, cu lumină potrivită pentru destinația încăperii. Stilul locuinței este un factor determinat în alegerea iluminatului, care trebuie să pună în valoare spațiile și să atragă atenția asupra zonelor celor mai atractive din locuință.

În funcție de locul în care plasezi lumina, intensitatea și tipul acesteia, poți crea zone reușite din punct de vedere estetic, dar și funcționale. Pentru soluții practice pentru iluminat interior poți accesa site-ul ilustre.ro, acolo unde vei descoperi o gamă variată de corpuri de iluminat de și de idei folositoare pentru a avea parte de o atmosferă cât mai caldă și frumoasă în locuință. 

Iluminat pentru sufragerie

Indiferent că livingul este unul de tip open space sau, din contră, separat de bucătărie, este necesar să acorzi o atenție deosebită iluminatul în această încăpere în care se adună întreaga familie, cât și musafirii. Pentru a obține atmosfera dorită trebuie să acorzi atenție detaliilor și să alegi corpuri de iluminat și tipuri de lumină în funcție de zone. 

Dacă în sufragerie există o masă sau un birou, acest obiect trebuie să devină punctul principal de iluminat. Poți obține un efect plăcut prin alegerea unei lămpi cu un design potrivit, conform cu stilul în care ai amenajat restul încăperii. În aceste situații recomandăm becurile smart pentru economie de energie, dar și pentru ca acestea să se aprindă numai atunci când există mișcare în zonă. 

Atât timp cât ai asigurat suficientă lumină în zona în care se servește masa sau în colțul destinat lecturii, restul camerei poate să beneficieze în majoritatea timpului doar de lumină difuză, în așa fel încât să te bucuri de relaxare în timpul serilor petrecute la film cu întreaga familie. 

Iluminatul în bucătărie

Pasionații de gătit știu cât de important este să ai lumina potrivită în bucătărie, cu precădere în zonele de interes, precum aragazul, blatul de bucătăriei sau în zona chiuvetei. În cazul în care în bucătărie ai o insulă sau un bar, este foarte important să acorzi atenție acestui detaliu și să instalezi becuri cu led deasupra, în așa fel încât zona să beneficieze de suficient de multă lumină. 

Același lucru este valabil și pentru masa de bucătărie, un obiect care necesită și el lumină cât mai bună pentru a evita umbrele ce pot să fie enervante în timp ce servești cina alături de ceilalți membri ai familiei. 

Holurile și spațiile de trecere: ce lumină aleg?

Coridoarele și alte zone de trecere din locuință sunt spații de serviciu, care facilitează trecerile dintr-o cameră în alta. În aceste zone ai nevoie de iluminare normală, nici prea puternică și nici prea slabă. Spoturile simple reprezintă o soluție practică, mai ales dacă pe aceste pasaje ai instalat diverse obiecte de mobilier pe care ar fi bine să le ferești în drumul tău. 

Dormitorul, iluminat interior pentru relaxare

Destinația dormitorului este aceea de cameră de odihnă, în care ai nevoie de lumină naturală. În cazul în care amplasarea locuinței tale nu îți dă acces la lumină naturală pe întreaga durată a zilei, ai alternativa de a folosi lămpi cu lumină difuză sau spoturi poziționate strategic, pentru a furniza lumină în mod armonios în întreaga încăpere. 

Pe lângă aceste lumini, este bine să instalezi și lămpi care să fie amplasate pe noptiere pentru a ilumina sectorial zona patului, în așa fel încât să nu îți obosești ochii în excces atunci când vrei să citești înainte de culcare. 

Ce tip de lumină folosesc în baie?

La fel ca în bucătărie, și în baie lumina poate să difere în funcție de zone. Dacă per total ai nevoie de lumină difuză care să pornească dintr-un singur punct, în zona oglinzii e necesar să beneficiezi de lumină albă pentru o vizibilitate cât mai bună.

Tipul de iluminat interior diferă de încăperea în care dorești să faci anumite schimbări în acest sens. De asemenea, corpurile de iluminate trebuie să fie alese în funcție de design și de scopul în care vor fi utilizate, așa că e bine să consulți gama variată de produse de la ilustre pentru a face alegerile cele mai potrivite pentru locuința ta și pentru a obține atmosfera dorită.