Go to ...

Stiri Timisoara

Aflăm totul la timp!

RSS Feed

Dictionar explicativ – A fi sau a nu fi in biblioteca tuturor


Nu am spus doar “a fi sau a nu fi”, ceea ce ar fi insemnat ca ne intrebam daca e sau nu nevoie de un dictionar explicativ, pe cand nevoia de a cauta intelesul cuvintelor e de necontestat. Unii oameni apeleaza in fiecare zi la dictionarul limbii romane, fie pentru ca au nevoie urgenta, fie pentru a-si satisface curiozitatea. Am spus “a fi sau a nu fi in biblioteca”, ceea ce inseamna ca ne intrebam daca mai e oare nevoie de un dictionar explicativ roman in format fizic, deoarece stim cu totii ca varianta dexonline e tot mai accesata.dictionar explicativ

Oare nu mai e dictionarul in format fizic de actualitate? Ei bine, nu numai ca raspunsul este “ba da”, insa ai fi surprins sa vezi din ce motiv. Motivul, atestat stiintific, este eficienta. Invitam toti romanii sa aiba in casele lor un DEX in format fizic pentru ca mizam pe eficienta in retinerea cuvantului cautat. Doar imagineaza-ti! A cauta un cuvant in DEX-ul din biblioteca presupune cativa pasi, spre exemplu: sa te ridici de pe scaun; sa te duci, eventual, in alta camera; sa scoti dictionarul din raft si sa-l rasfoiesti pana ajungi la cuvantul cautat. Acest traseu reprezinta un efort, unul minim, dar totusi un efort. Iar datorita acestuia cresc sansele ca tu sa memorezi cuvantul cu pricina.

Omul asa functioneaza, atat la nivel subconstient, cat si constient. Cand primeste de-a gata nu poate fi la fel de satisfacut de ce i se ofera, dar cand ajunge singur si printr-un efort cat de mic la rezultatul dorit, altfel il pretuieste si il foloseste. Astfel, eficienta e mai mare, pentru ca nu mai e vorba doar de un cuvant, ci de o experienta a cautarii. A avea DEX-ul in biblioteca emite si o stare de siguranta prin cotorul sau impunator, fiind cartea la care revii oricand si, mai ales, cartea ca nu se epuizeaza niciodata.

In plus, se activeaza memoria vizuala, pentru ca daca iti aduci aminte inclusiv unde era situat pe pagina cuvantul tau, experienta cu totul se stabilizeaza mult mai bine in memorie, astfel cuvantul cautat se fixeaza adanc in minte. Iata ca informatia ce se afla la un clic distanta poate fi o arma cu doua taisuri: cauti cuvantul, il folosesti unde ai nevoie, apoi il uiti. Sau uiti pana si ca l-ai cautat candva.

Tags: , ,

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *