Go to ...

Stiri Timisoara

Aflăm totul la timp!

RSS Feed

Europolis și Jurnal de bord, doua capodopere ale lui Jean Bart


Desi nu a scris foarte multe titluri, Jean Bart este unul dintre cei mai importanti prozatori romani, care a aborat extrem de bine viata marina si fluviala. Nascut in 1874, Jean Bart si-a inceput scrierile in 1901 cu o serie de schite de bord, in conditiile in care a indeplinit diverse functii in administratia navala si portuara din acea perioada.

Desi putini stiu, unul dintre dascalii lui Jean Bart din scoala primara a fost Ion Creanga.

Decedat la varsta de 58 de ani, in Bucuresti, scriitorul ne-a lasat 10 opere literare, dintre care doua se remarca drept adevarate capodopere: Jurnal de Bord si Europolis.

Jurnal de Bord. Este o aventura bazata pe intamplari reale traite de autor, care are in prim plan bricul Mircea si personalul navei. Acesta trece prin furtuni si intamplari care mai de care mai interesante, povestite cu un deosebit talent in cele aproape 170 de pagini. Este o carte perfecta atat pentru copii, cat si pentru adulti, pe care o vei devora din scoarta in scoarta.

Europolis. Este ultima carte scrisa de Jean Bart si este considerata a fi cea mai importanta opra a sa. Aceasta reuseste sa isi transporte cititorul prin diverse trairi, combinand tragedia cu umorul autohton. Poti intalni foarte multa parodie, poti descoperi viata celor care navigau la sffarsitul secolului XIX si poti sa treci prin trairile eroilor din carte.

Povestea Europolis incepe in orasul port Sulina, unde este asteptat fratele stapanului cafenelei din oras, care vine tocmai din America. Acesta ajunge insotit de fiica sa, care este negresa si de o maimutica, iar intreaga poveste are in prim plan modul in care oamenii din Sulina incearca sa ii seduca.

Europolis este o carte despre amestecul multicultural savuros, despre o lume deosebit de frumoasa care nu a fost inca patata de comunism sau de al doilea razboi mondial si despre materialismul, ipocrizia si barfa, care pot fi gasite in orice epoca si in orice societate.

Aceasta opera a lui Jean Bart poate sa fie apreciata drept roman de moravuri, dar si drept o comedie spumoasa.

Europolis a fost tradusa de-a lungul timpului in franceza, germana si maghiara.

Pe langa cele doua opere, Jean Bart a mai scris titluri precum ” Printesa Bibita”, ” In cusca Leului sau sau ” O corabie romaneasca, Nava scoala bricul Mircea”. In toate se vede influentaprofesionala a autorului, care este un pasionat marinar.

Lucruri interesante despre Jean Bart

  • Numele real al autorului este Eugeniu P. Botez. A imprumutat pseudonimul folosit pentru operele sale de la un faimos corsar flamand din secolul XVII.
  • Una dintre cele mai frumoase amintiri ale sale este cea in care Ion Creanga i-a invatat pe toti prichindeii care incercau sa se dea cu sania, cum sa o carmeasca;
  • Viata personala a autorului a fost una destul de linistita. Acesta a avut doua casnicii, din care au rezultat trei copii: doi cu Marioara Dumitrescu si unul cu Mania Godman.
  • Este considerat a fi primul scriitor care a adus in literatura romaneasca un jurnal de bord, ceea ce l-a si transformat intr-unul dintre cei mai important prozatori romani.

Cele doua opere ale autorului merita citite de catre orice pasionat de ambarcatiuni, dar si de catre cei care doresc sa descopere povesti amuzante, captivante si interesante, care au capacitatea de a atinge anumite puncte sensibile si in acelasi timp de a amuza cititorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *