Go to ...

Stiri Timisoara

Aflăm totul la timp!

RSS Feed

Icoane de argint sfintite


In secolul 19 in Rusia au aparut ateliere de iconografie peste tot. Acestea erau centre de afaceri ce produceau icoane de argint si pictate in masa. Faceau aceste lucruri prin atribuirea unor sarcini specifice anumitor lucratori: unii pregateau placile de lemn, altii pictau fundalul, altii pictau cifrele, altii se ocupau de trasaturi si asa mai departe. Acest lucru se indeparteaza de imaginea unei rugaciuni si posturi monahale de care s-a tinut cont timp de 40 de ani pana in acel moment. Cu toate acestea, in mod iropnic, majoritatea icoanelor din secolul al 19 din Rusia se pot numi sfinte. Acest lucru se datoreaza faptului ca producatorii se ocupau doar de reproducerea exacta a unor tipuri de icoane vechi care erau populare in randul crestinilor. Nu aduceau nimic inovator. Dar facand acest lucru ei au reusit sa pastreze subiectul Iconografiei si imaginea a ramas “sfanta”.
 

Icoane de argint – trebuie sfintite inainte de utilizare

In cadrul tuturor bisericilor ortodoxe exista traditii cu privire la sfintirea noilor icoane din argint sau pictate, fie ca sunt recent realizate, fie ca sunt cumparate de curand. Traditiile variaza, dar de obicei sfintirea presupune aducerea icoanei in fata preotului. Acesta o aseaza pe altar in timpul Sfintei Liturghii. Uneori icoana poate sta si 40 de zile acolo. Alteori se citesc rugaciuni speciale de sfintire a icoanelor, se stropesc cu aghiazma etc.
Daca sfintirea unei icoane de argint deriva din prototipul sau, atunci nu ar fi necesar ca o icoana sa lui Iisus Hristos, de exemplu, sa fie binecuvantata inainte de a fi venerata. Obiceiul capata si mai mult sens daca se considera ca se aplica in cazul icoanelor recent pictate. In acest caz, aducerea icoanei la un preot si lasarea ei in altar timp de 40 de zile serveste drept perioada de examinare, prin care icoana recent pictata poate fi observata de cleric, pentru a observa daca este intr-adevar o icoana adevarata sau nu.
Rugaciunile care se spun la sfintirea unei icoane de argint au mai degraba legatura cu cerearea catre Dumnezeu de a binecuvanta elementele sale pentru a putea fi venerata.

Icoane de argint sfinte – provin din sursa ortodoxa

Cu siguranta este prudent ca icoanele sa fie cumparate dintr-o sursa ortodoxa: o biserica, o manastire etc. Dar din fercire azi se pot cumpara online si icoane de argint ortodoxe, care poate nu se gasesc la pangarul bisericii pe care un crestin obisnuieste sa o frecventeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *