Go to ...

Stiri Timisoara

Aflăm totul la timp!

RSS Feed

Necesitatea manualelor scolare


Manualul scolar este principalul instrument didactic, utilizat de profesori pentru pregatirea elevilor. Acesta este realizat in colaborare cu specialisti din educatie, care se elaboreaza si se evalueaza pe baza programelor scolare de catre Institutul de Stiinte ale Educatiei si aprobat de Ministerul Educatiei.

Aceste manuale scolare si alte auxiliare didactice, ca si acele manuale scolare pentru clasa a 7 a, se folosesc in unitatile de invatamant de stat sau particulare si reflecta lectura personalizata a programei scolare aferenta curriculumului national.

Etapele elaborarea unui manual scolar

Etapele pe care le parcurge un manual, de la faza de proiect, pana in ghiozdanul elevilor, sunt specificate in mod expres de legislatie si ar fi urmatoarele:

-proiectele pentru aceste manuale se realizeaza de catre autori si/sau colaboratori care se depun sub forma de manuscris la Ministerul Educatiei pentru evaluarea stiintifica;

-in baza unei proceduri aprobate prin Ordin al Ministerul Educatiei, calitatea acestor manuale scoalare, ca si a acelor manuale pentru clasa a 7 a, va fi asigurata prin organizarea evaluarii de catre Centrul National de evaluare si examinare si Institutul de Stiinte ale Educatie;

Se vor constitui grupuri de evaluatori formate din cadre didactice din invatamantul preuniversitar sau superior in scopul evaluarii manuscriselor propuse;

Dupa admiterea manualelor datorita procedurii de evaluare, vor fi publicate pe platforma online, in vederea selectiei manualului scolar de baza.

De asemenea se vor elabora manuale speciale pentru profesori si manuale speciale pentru elevi precum si manuale alternative pentru aceeasi disciplina.

Manualul profesorului include, pe langa un volum mai mare de informatii si cunostinte, indicatii metodice despre felul in care se pot preda anumite continuturi, si anumite tipuri de probleme si exercitii pe care elevii trebuie sa le rezolve, pentru a-si dovedi gradul de intelegere a continuturilor predate in activitatea de instruire.

Manualul destinat elevilor, cuprinde un volumul mai redus de cunostinte si informatii, o varietate mai mare de exercitii si probleme si fise de munca independenta sau instrumente prin intermediul carora elevii se pot autoevalua.

Asa cum spuneam mai sus, manualul scolar reprezinta principalul instrument, atat pentru profesori cat si pentru elevi, datorita functiilor de baza  pe care le indeplineste: Functia de informare,  functia de structurare a invatarii,functia de ghidare a invatarii care se poate realiza prin repetitia, memorarea, imitarea modelelor si functia de autoinstruire.

Pentru ca aceste functii sa fie indeplinite, toate aceste manuale, inclusiv acele manuale scolare pentru clasa a 7 a, trebuie sa respecte o serie de cerinte:

De natura psihopedagogica – in cadrul manualului  informatiile si cunostintele sunt prezentate astfel incat elevii sa le poata asimila, intelege si aplica;

De natura igienica  care se refera la lizibilitatea textului, calitatea hartiei si a cernelii tipografice etc;

De natura estetica prin care se pune accentul pe calitatea ilustratiilor, a tehnoredactarii sau a legarii.

La Libraria Delfin, unde va recomadam sa cautati, veti gasi cu siguranta manuale scolare pentru clasa a 7 a, care au printre cele mai bune preturi din tara, si manuale pentru liceu, care sunt adaptate pentru fiecare profil in parte real, uman, tehnologic, etc.

Te-ar putea interesa si articolul Unde gasesti manuale scolare cu bani putini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *