3 Lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa iti infiintezi o firma


Dacă te-ai hotărât că vrei sa devii propriul tău șef și să îți înființezi propria firmă, atunci pregătește-te din timp. Există, de exemplu, mulți pași pe care trebuie să îi urmezi pentru o infiintare SRL Și pentru că este firesc să încerci să eviți drumurile dese la Registrul Comerțului ar fi bine să rămâi informat în permanență.

Dacă o infiintare PFA (Persoană Fizică Autorizată) e ceea ce te interesează, atunci trebuie să știi că ai alți pași de urmat. Ține cont de faptul că fiecare formă de organizare juridică are beneficiile și dezavantajele sale. Pentru o infiintare SRL sau PFA e bine să apelezi la consiliere jurdică. Astfel știi la ce te înhami. Dacă vrei să știi, în mare, ce trebuie să cunoști înainte de acest pas, poți parcurge lista de mai jos.

Acte necesare

Înainte de orice altceva este nevoie de pregătirea actelor necesare pentru infiintare SRL sau infiintare PFA. Procesul acesta poate fi unul frustrant dacă dosarul nu este complet. Pentru a te asigura că ai tot ce îți trebuie poți să te informezi online în legătură cu lista documentelor necesare. Aceasta se regăsește pe site-ul oficial al Oficiului Național al Registrului Comerțului. Odată ce ai întocmit un dosar complet ești gata pentru următorul pas.

Denumire si sediu

Numele firmei tale este disponibil? La infiintare SRL vei avea nevoie de un nume unic pe piață. Vei fi nevoit să completezi o cerere de verificare a disponibilitații denumirii și să mai găsești alte câteva variante derivate. După 2-3 zile și o taxă în valoare de 40 de lei, dovada disponibiliății numelui se atașează la dosarul de infiintare SRL sau infiintare PFA.

Odată ce ai obținut numele, trebuie să te gândești la sediul social pentru firma ta. Acesta poate fi o casa, birou sau chiar și un apartament. Dacă alegi un apartament ca și sediu, vei fi nevoit să completezi o cerere aprobată de vecini și administratorul blocului.

Dacă ajungi în situația de schimbare sediul social, procedura nu este una complicată. Pentru procedura de schimbare sediu social este nevoie de întocmirea unui alt dosar. Actele necesare pentru schimbare sediu social se regăsesc pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Actul constitutiv

Actul constitutiv al societații este unul dintre cele mai importante documente. În el se regăsesc principalele detalii și caracteristici ale firmei tale. Acest document este primul și cel care constituie baza întregului dosar al firmei. Datele de identificare a asociatului, forma de organizare, denumirea societății, sediul social, obiectul de activitate sunt principalele mențiuni. La acestea se adaugă capitalul social (minim 200 de lei), cota de participare a asociaților și desemnarea administratorului.

De asemenea, dacă vorbim de PFA, trebuie să fii atent la codul CAEN al firmei tale. CAEN simbolizează acronimul folosit pentru clasificarea activitatilor din economia națională. Pe baza acestora ai venituri. Este recomandată adăugarea mai multor CAEN-uri pentru o extindere a ariei activității societății tale.