Go to ...

Stiri Timisoara

Aflăm totul la timp!

RSS Feed

Diferenta dintre Workstation si un Desktop PC


In cazul in care v-ati intrebati vreodata care este diferenta intre un Workstation si un Desktop PC, trebuie sa tineti cont de cateva lucruri. In primul rand, trebuie sa stiti ca un Desktop PC este un calculator personal, acesta aflandu-se pe o masa de birou si fiind conectat la monitor si periferice. Calculatoarele de acest fel au procesoare AMD sau Intel, ele functionand cu un sistem de operare Microsoft Windows sau Mac OS.

Un Workstation este un calculator special, acesta fiind creat pentru aplicatii tehnice, dar si stiintifice. Astfel de aplicatii solicita de cele mai multe ori, un numar foarte ridicat de resurse, astfel incat sa functioneze optim. Acestea se impart in doua categorii si anume portabile si fixe. Ele sunt utilizate in special de arhitecti, designeri, dar si de creatorii de materiale foto/video profesionale. Ele mai sunt folosite deseori si de catre programatori.

Principalele diferente intre Workstation si Desktop PC

  1. Costul

Costul nu trebuie ignorat, acesta fiind destul de diferit, in cazul acestor doua tipuri de calculatoare. Un desktop PC poate avea o configuratie al carui pret poate incepe de la doar cateva sute de lei, in timp ce o statie grafica poate costa chiar si cateva zeci de mii de lei, daca veti dori sa aveti acces la configuratiile high-end.

  • Performanta

Un alt lucru ce nu trebuie omis il reprezinta performanta. Un desktop PC normal este util pentru a face lucruri banale precum scrierea unui document, utilizarea browserului sau trimiterea unui email. Pe de alta parte insa, alegerea unei statii grafice profesionale iti aduce pe masa de lucru de zeci de ori mai multa putere de procesare, ea fiind ideala pentru aplicatiile profesionale precum CAD, dar si programele de animatie 2D, 3D sau chiar 4D.

  • Durabilitate

O statie grafica are componente hardware utilizate pentru a face fata cu brio folosirii excesive pe durata intregii zile. Statiile de lucru sunt astfel lasate sa proceseze, chiar si in timpul noptii, la capacitati maxime. Ele proceseaza astfel fisierele video, animatiile, dar si bazele de date pe perioada noptii.

Principalele caracteristici

Statiile grafice sunt apreciate pentru fiabilitate, capacitatea mare de procesare, durabilitate, dar si specificatiile hardware pe care le ofera. Cel mai intalnit procesor este Intel Xenon. Puterea procesorului este data de numarul nucleelor de care dispune, de aceea un astfel de procesor, cu mai multe nuclee este unul pregatiti sa faca fata mereu unui numar mai mare de sarcini, in paralel.

Statiilel de lucru mai ies in evidenta si prin placa de baza pe care o puna la dispozitia urtilizatorilor. O placa de baza montata pe aceasta statie grafica ofera posibilitatea instalarii concomitente a mai multor procesoare, dar si a mai multor placi grafice. Acestea fiind zise, o astfel de placa de baza, ofera mult mai mult decat un calculator rudimentar.

O statie de lucru mai are si o placa video dedicata profesionala, ea preluand chiar si sarcinile procesorului si fluidizand in acelasi timp intreaga procesare. Statiile grafice mai ofera si capacitatea de a realiza niste copii de rezerva, dar si niste back-upuri ale informatiilor, utilizandu-se in acest scop un al doilea HDD.

Statii Grafice, calculatoare, laptopuri, servere, monitoare si multe alte componente pentru acestea puteti achizitiona de la Server Config cu sediul in Alesd, Oradea sau mai simplu, direct de pe www.server-config.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *