5 ponturi pentru a creste porci pentru carne


Cresterea animalelor pentru carne este o experienta unica. Totodata, iti va asigura un anumit confort si liniste sufleteasca faptul ca stii totul despre carnea pe care o consumi tu si cei dragi.

Desi la cresterea porcilor se pare ca se pricepe toata lumea, lucrurile nu stau chiar atat de simplu. Grupul Carmistin a investit peste 10 milioane de euro in fermele de suine, unde sunt crescute rase de renume, hranite si ingrijite conform unor standarde ridicate de sanatate si igiena. Este unul dintre modelele de urmat pentru toti cei care vor sa creasca porci pentru carne.

Exista cateva lucruri pe care va trebui sa le cunoasteti inainte de a va implica in cresterea porcilor.

1.Cumparati purcei

Pentru cineva interesat sa creasca doar cativa porci pe an pentru carne, este mai usor sa cumpere purcei decat sa creasca material de reproductie. Puii variaza ca pret in functie de locatie, perioada anului (sunt mai scumpi in primavara) si dupa rasa.

2.Varsta conteaza

De obicei purceii de lapte se vand la varsta de 6 saptamani. Totusi, s-a constatat ca puii de 8 saptamani, care raman langa scroafa inca doua saptamani, au un sistem imunitar mai puternic. Daca puteti gasi purcei carora li s-a permis sa fie alaptati un pic mai mult, merita costul suplimentar.

3. Spatiu

Inainte de a aduce purcei acasa, trebuie sa aveti un tarc si un fel de adapost. Exista cateva considerente de care trebuie sa tineti cont atunci cand  realizati un tarc. Daca acesta este mic, purceii vor creste mai repede, deoarece nu vor avea suficient spatiu de miscare. De asemenea, intr-un tarc mic, parazitii au mai multe sanse sa se dezvolte. Trebuie sa mai luati in calcul ca primavara, cand vremea este umeda, un spatiu mic in care porcii va duce la formarea unei adevarate gropi mari de noroi.

De aceea este indicat sa folositi prin rotatie anumite zone in care sa cresteti porcii, in functie de anotimp. De exemplu, in lunile mai reci, folositi zone mai intinse. Unii fermieri obisnuiesc, ca in perioada iernii, sa lase porcii in gradina, pregatind astfel gradina pentru perioada primaverii, cand fermierii incep plantarea.

4. H​rana

Exista o multime de moduri posibile de a-ti hrani porcul. Cel mai usor este sa cumparati hrana de la producatori specializati. Porcii cresc cel mai repede cu o astfel de hrana. Din pacate, cele mai multe formule comerciale contin porumb si soia, care foarte des sunt modificate genetic. Multe dintre ele contin si medicamente. O alta optiune este sa va faceti propriul furaj dintr-o sursa de cereale si proteine ​​sau sa gasiti un furaj natural pre-fabricat.

Pe langa furajele pre-fabricate, porcii adora toate tipurile de alimente. Puteti cultiva chiar si culturi speciale pentru porci, cum ar fi sfecla menajera, napii si dovleci. Specialistii va indeamna sa hraniti porcii cu o combinatie de orz, mazare si minerale pentru suine. De asemenea, folositi mult lapte proaspat, mere si dovleci. Evitati sa hraniti porcii cu resturi alimentare de proasta calitate daca vreti sa aveti animale sanatoase cu o carne buna.