Lucruri pe care trebuie sa le stii despre incaltamintea si picioarele copiilor


Oasele din picioarele mici raman moi si maleabile pana cand sunt adolescenti. Piciorul unui copil creste circa 1 centimetru in fiecare an. In cazul fetelor laba piciorului creste pana la varsta de 14 ani, iar in cazul baietilor se opreste din creste la varsta de 16 ani.

Pantofii prea mici pot deforma laba piciorului. Un semn ca pantofii sunt prea mici sau incomozi este acela cand cel mic scoate foarte des perechea de incaltaminte din picioare sau se impiedica frecvent.

Pielea este cea mai buna varianta deoarece permite piciorului sa respire, este  absorbanta, flexibila si rezistenta. Este de preferat sa se evite pe cat de mult posibil incaltamintea realizata din materiale sintetice. (vezi modele pe Bambinii.ro)

Picioarele copiilor nu cresc dupa o anumita regula. Ele pot ramane la  aceeasi dimensiune timp de un an si apoi cresc brusc. Daca copilul dumneavoastra a crescut in inaltime, dar picioarele au ramas la fel, abtineti-va din a cumpara pantofi noi, deoarece sunt sanse sa creasca dintr-o data pentru a ajunge la un echilibru.

Rezistati la idea de a achizitiona diverse perechi de incaltaminte pentru copii pana in momentul in care acestia vor putea merge bine fara ajutor. De indata ce incep sa stea in picioare oasele si picioarele is vor schimba forma astfel incat nu trebuie sa grabiti acest proces, care le poate fi daunator.

Copiii au o energie iesita din comun si desigur si un nivel de activitate mult mai ridicat decat exista in cazul  adultilor. Din acest motiv picioarele copiilor sunt supuse la un nivel mai mare de efort. De aceea pantofii pentru copii trebui sa aiba talpa rezistenta si mai ales sa fie flexibili.

In momentul in care alegeti incaltaminte pentru copilul dumneavoastra, fie ca este vorba de incaltaminte de purtat in casa sau afara, aceasta trebuie aleasa cu aceeasi atentie, trebuie sa alegeti o pereche cu interiorul neted, fara deformari, pentru ca cel mic sa nu se confrunte cu leziuni ale pielii.

Un lucru pe care il face probabil orice parinte care are mai multi copii este acela de a da celui mai mic incaltamintea de la fratii mai mari. Acest lucru nu este unul tocmai benefic deoarece incaltamintea are deja forma celui care a purtat-o initial si exista posibilitatea de a deforma mersul copilului.

Desi presupune costuri destul de mari, este bine sa alegeti incaltaminte adecvata pentru fiecare situatie in care va fi purtata. Pentru joaca tenesi, sandale pentru plimbarile pe timp de vara, pantofi pentru ocazii speciale. Intradevar nu vor fi  purtate pentru mult timp, insa este important ca cel mic sa se simt confortabil in perechea respectiva.

Incaltamintea trebuie curatata regulat chiar si dupa fiecare folosire.de asemenea, iarna incaltamintea nu trebuie uscata langa calorifer deoarece risca sa se deformeze.  Este recomandat sa se tina la temperatura camerei pentru a se usca in mod natural.

Daca copilul este la o varsta destul de mica este de preferat sa optati pentru incaltaminte cu arici sau capse. Va avea suficient timp cand va mai creste sa invete sa se lege singur la sireturi.