Go to ...

Stiri Timisoara

Aflăm totul la timp!

RSS Feed

Motivele pentru care sa va programati la un consult de endocrinologie


Pentru mentinerea sanatatii, este important sa va prezentati in mod regulat la un consult de endocrinologie

Sistemul endocrin este alcatuit din totalitatea glandelor endocrine, cele mai importante fiind gonadele, pancreasul endocrin, glandele suprarenale, tiroida, timusul, hipofiza, glanda pituitara. Acestea secreta o serie de hormoni ce regleaza activitatea intregului organism, indeplinind un rol esential in multiple procese fiziologice, precum:

 • Mentinerea homeostaziei (proprietatea unui organism de a-si mentine constantele fiziologice) si reglarea umorala;
 • Reglarea proceselor metabolice;
 • Reproducerea, dezvoltarea caracterelor sexuale in adolescenta;
 • Regleaza cresterea si dezvoltarea organismului.

Datorita importantei rolurilor indeplinite de acesta, mentinerea bunii functionari a sistemului endocrin este esentiala. Din acest motiv este recomandat sa va programati la un consult de endocrinologie.

Cand ar trebui sa mergem la un consult de endocrinologie?

Anumite simptome si semne pot indica o problema a sistemului endocrin. Programati-va la un consult de endocrinologie daca observati unul sau mai multe dintre urmatoarele manifestari:

 • Iritabilitate;
 • Palpitatii, tremor;
 • Oboseala, insomnie, somnolenta pe timpul zilei;
 • Crestere sau scadere brusca in greutate;
 • Intoleranta la frig;
 • Transpiratie in exces;
 • Ciclu menstrual neregulat;
 • Par, unghii uscate.

Daca remarcati aceste simptome, nu le ignorati si prezentati-va la medic, deoarece numai medicul specialist poate stabili cauza exacta a problemei si poate pune la punct un plan de tratament eficient pe baza diagnosticului.

consult endocrinologie

De asemenea, este important sa mergeti la medicul specialist si in mod profilactic, in absenta simptomatologiei specifice. Realizand acest lucru puteti depista din timp orice afectiune, unele dintre acestea neavand intotdeauna manifestari vizibile si evidente.

Mai mult decat atat, printr-un consult de endocrinologie medicul specialist va poate ajuta sa preveniti problemele de sanatate ce afecteaza sistemul endocrin. Principalii factori de risc ai acestora sunt factorii de mediu, factorii genetice, viata sedentara, dieta dezechilibrata, traumatismele, precum si prezenta unei tumori la nivelul uneia dintre glande.

Afectiuni ce pot fi depistate in urma unui consult de endocrinologie

Unele dintre cele mai frecvente disfunctii sunt cele la nivelul tiroidei, anume hipertirodismul, hipotiroidismul, tiroidita imuna. De asemenea, in urma unui consult puteti trata afectiunile precum osteoporoza, osteopenia, obsezitatea, spasmofilia, diabetul, tulburarile de ciclu menstrual si nu numai.

In cazul in care suspectati ca suferiti de o boala endocrina, nu amanati vizita la medic si incepeti tratamentul cat mai curand.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *