Go to ...

Stiri Timisoara

Aflăm totul la timp!

RSS Feed

Ajutorul de deces s-a majorat


Moartea unei rude sau a unui prieten drag este de cele mai multe ori o intamplare imprevizibila, o situatie negativa care ne intuneca mintea si inima. Odata cu moartea unei persoane apropiate, vin automat o multitudine de responsabilitati organizatorice foarte costisitoare.

In contextul aparitiei deceselor neprevazute, servicii funerare Bucuresti va prezinta cateva detalii despre cuantumul ajutorului de deces.

Conform noului act normativ intrat in vigoare, ajutorul pentru deces a fost majorat cu cateva sute de lei bune. Acesta este un drept de asigurare sociala ce este acordat, conform Legii pensiilor, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau unui membru al familiei unuia dintre acestia.

Ajutorul de deces s-a majorat, acesta este livrat la 24 de ore de la cererea persoanei interesate, pe baza anumitor documente obligatorii. In contextul in care persoana decedata nu este asigurata sau daca este iesita la pensie, cel care primeste ajutorul este asiguratul sau pensionarul, ruda cu persoana ce a decedat. In aceasta situatie nefavorabila, suma de bani primita este 1.566 de lei. Ajutorul este achitat de bugetul asigurarilor sociale, plata se face de catre angajator, in cazul decesului urmatorilor asigurati sau al unui membru de familie.

Servicii funerare Bucuresti va explica care sunt persoanele ce se pot inregistra pentru a primi ajutorul de deces:

  • Persoanele implicate in activitati de contract individual de munca, soldati sau voluntari;
  • Persoanele inregistrate ca functionarii publici;
  • Cadre militare, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul apararii sau sigurantei nationale si administratiei penitenciare;
  • persoane care realizeaza venituri de natura profesionala din drepturi de autor sau alte drepturi conexe, contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil;
  • Indivizi care isi desfasoara activitatea in functii elective si care sunt numiti in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membri cooperatori dintr-o organizatie a cooperaţiei meşteşugăreşti;
  • Mai pot beneficia politistii sau functionarii publici ce statut special din sistemul administratiei penitenciare cu contracte incheiate.

Ajutorul de deces este inmanat doar unei singure persoane ce poate dovedi faptul ca a suportat cheltuielile de deces. Solicitantul sumei ce provine din ajutorul de deces poate sa fie sotul sau sotia, parintele, copilul, tutorele sau orice alta persoana care dovedeste pe baza actelor ca a suportat cheltuielile de inmormantare.

Tags:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *