Go to ...

Stiri Timisoara

Aflăm totul la timp!

RSS Feed

Baterii orginale vs compatibile – care sunt diferentele dintre ele


Se cunoaste deja faptul ca bateriile originale ale electronicelor sunt cele mai bune din toate punctele de vedere dar de asemenea se poate opta si pentru baterii compatibile, in cazul in care nu exista posibilitatea inlocuirii lor cu o baterie originala.

Despre bateriile din laptopuri

Bateriile dispozitivelor noastre mobile au devenit protagoniste ale experientei noastre de utilizator, dar au fost mult timp componente critice in laptopuri. Tehnologia incorporata in aceste baterii s-a imbunatatit? Care este cel mai bun mod de a utiliza aceste componente si de a profita la maximum de ele? Pe piata exista mai multe tipuri de baterii laptop pe care le poti alege atunci cand ai nevoie de cele mai bune astfel de componente.

Exista doua tipuri majore de baterii

In laptopurile noastre gasim de obicei doua tipuri de baterie: litiu-ion si litiu polimer. Ambele se caracterizeaza prin productia lor de masa  – ceea ce a facut posibila scaderea pretului acestor componente – si performanta lor buna, cu exceptia temperaturilor ridicate, lucru despre care vom vorbi mai tarziu. Daca discutam despre baterii originale vs compatibile vei descoperi mai multe aspecte foarte importante atunci cand incerci sa analizezi performantele unui laptop de buna calitate si ale bateriilor disponibile pentru el. Alege daca poti de fiecare data baterii originale pe care sa le utilizezi.

Bateriile originale pot fi tinute conectate mai mult timp

Una dintre primele intrebari pe care utilizatorii de laptopuri si le pun adesea este ce se intampla atunci cand lucrati cu laptopul acasa sau la birou. Ar trebui sa-l lasati intotdeauna conectat? Trebuie sa il deconectati la un moment dat, astfel incat bateria sa nu se degradeze? Daca bateria sta tot timpul in laptop se poate strica?

Raspunsul este simplu: puteti lasa laptopurile conectate atata timp cat doriti,deoarece nu exista pericolul de a supraincarca bateria. De indata ce bateria este complet incarcata, acest proces se opreste si nu porneste din nou pana cand tensiunea bateriei scade sub un anumit nivel.

Nu lasati laptopul complet descarcat pentru o lunga perioada de timp

Cand utilizati laptopul fara a fi conectat, vine un moment in care apar avertismentele privind bateria scazuta pe care le afiseaza sistemul de operare si ne reamintesc sa reincarcam laptopul.

Daca nu avem incarcatorul sau o priza in apropiere, nu exista nicio problema majora, deoarece putem epuiza bateria la maxim, lasam computerul sa se opreasca din cauza lipsei bateriei si efectuam acea reincarcare a bateriei solicitata de sistem mai tarziu. Cu toate acestea, lasand bateria descarcata pentru o perioada de timp poate plasa componenta respectiva intr-o stare de descarcare profunda (un alt mod de a indica starea incarcarii) din care s-ar putea sa nu se mai recupereze niciodata.

 Cum se masoara starea unei baterii?

Acest concept din sectiunea anterioara ne aduce la un alt concept important: modul in care este descrisa starea unei baterii. Exista mai multe moduri de a prezenta starea unei baterii, cel mai raspandit mod de evaluare fiind SOC, care reprezinta un procent din capacitatea maxima a bateriei. Un alt mod de a exprima acest lucru este profunzimea descarcarii, abreviata cu DOD, care este, de asemenea, un procent din sarcina maxima: este general acceptat faptul ca 80% DOD presupune ca bateria  a intrat intr-o faza de descarcare profunda, iar acest lucru este periculos.

 Nu numarati oile, numarati ciclurile de reincarcare

Toate bateriile de acest tip au o anumita durata de viata care se masoara in ciclurile de reincarcare. Nu exista niciun standard care sa specifice in detaliu ceea ce constituie un ciclu de reincarcare, dar se presupune, de obicei, ca se aplica un ciclu complet de reincarcare atunci cand reincarcam bateria .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *