Go to ...

Stiri Timisoara

Aflăm totul la timp!

RSS Feed

Dospitoare și mașini de făcut paste, pentru niște preparate cu un gust divin


În unitățile de panificație, laboratoarele de patiserie, ba chiar și în restaurantele mari ale hotelurilor, coacerea diverselor tipuri de aluaturi este o operațiune ce se execută în mod curent, de aceea este absolută nevoie de echipamente speciale în acest sens, atât de frământat, dar și pentru fazele ulterioare de realizare a produselor finale. Dintre acestea, în afară de cuptoarele profesionale, nu trebuie uitate nici diferitele tipuri de dospitoare

Care este scopul etapei de dospire a aluaturilor?

Dospirea este necesară deoarece în acest mod se acumulează dioxidul de carbon necesar care permite creșterea în volum a compoziției și formarea unei structuri poroase a acesteia.

Procesul de formare a gazelor necesită o anumită perioadă de timp și trebuie să se încheie în momentul în care se pune aluatul la cuptorul profesional. Mai precis, în funcție și de cantitatea de cocă pusă într-un dospitor, este nevoie în medie de până la o oră pentru o creștere optimă. Trebuie menționat și faptul că există un raport direct între masa intrinsecă a aluatului și mărirea volumetrică a acestuia: cu cât o cocă este mai grea (eventual are mai multe ingrediente amestecate cu făina), cu atât dospirea se face mai lent, iar creșterea este mai mică.

La temperatura ambientală această extindere în volum nu se poate produce așa cum ar trebui, de aceea este nevoie de niște echipamente profesionale speciale care poartă numele de dospitoare și unde sunt întrunite acele condiții prielnice pentru a se realiza acest proces premergător coacerii aluatului.

Într-un dospitor există, prin modul în care acesta a fost proiectat, un mediu cald și umed, o temperatură de circa 35 – 40 de grade Celsius și un grad de umiditate relativ înalt, ce poate ajunge până pe la 80%. Nu este indicat a exista un nivel al umezelii din interiorul echipamentului mai ridicat de 80%, deoarece ar influența negativ coca ce se află așezată pe rafturile dospitorului profesional.

Precum vă imaginați, cele mai bune echipamente destinate dospirii aluaturilor sunt fabricate de anumite branduri italiene, precum ar fi Piron.

Mari pasionați de gastronomie, italienii excelează în materie de tot ce înseamnă preparate pe bază de făină, dar și în echipamentele necesare realizării acestora.

Alege să faci pastele în bucătăria unității tale, nu le cumpăra pe cele industriale!

Pastele rămân, fără îndoială, vedetele bucătăriei italiene. Ele au ajuns să cucerească întreaga lume, iar România nu face nici ea excepție în acest sens.

Prezente în meniurilor oricărui restaurant care se respectă, ele sunt simplu de preparat din ingrediente ieftine: apă, făină, ouă, sare și încă vreo câteva ingrediente suplimentare.

Deși există și varianta mai puțin de dorit a aprovizionării bucătăriei profesionale cu sortimente de paste de-a gata, fabricate în mod industrial, ele nu vor avea niciodată acel gust delicios al acelora preparate chiar de bucătar la o mașină de făcut paste.

Iată de ce ar fi necesar ca în lista de dotări de bază pe care un restaurant trebuie să le posede, să fie și un astfel de aparat extrem de folositor, care va permite celor ce îl utilizează să obțină exact acele materii prime ce au textura dorită pentru a realiza niște preparate finale care să atragă aprecierile sincere ale consumatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *