Cum functioneaza si la ce foloseste un server?


Un server este un computer sau sistem care ofera date sau servicii altor calculatoare ce poarta numele de client. Se spune ca un PC este server ori de cate ori acesta distribuie date altor dispozitive din retea. Este demn de mentionat ca un computer poate functiona si ca server si in modul client in acelasi timp, atunci cand partajeaza informatii, dar le si primeste la randul sau.

Odata cu progresul tehnologic, definitia general acceptata de server a evoluat, astfel ca poate fi considerat un server si un software ce ruleaza pe calculator. Mai precis, vorbim in acest caz de servere virtuale.

Exista mai multe tipuri de servere, iar acestea pot fi desemnate sa indeplineasca o functie principala sau mai multe, in functie de nevoile utilizatorului final. Printre activitatile pe care le poate intreprinde un server, se numara servirea de pagini web, inlesnirea transferului de fisiere si a gestionarii lor, imprimarea de documente, trimiterea de mesaje email etc.

Pentru a functiona ca server, un dispozitiv are nevoie de un software care sa ii permita sa accepte solicitari de la dispozitive tip client (cele care cer informatia) in cadrul unei retele offline sau online. Asadar, clientul este calculatorul care cere o informatie/serviciu din partea serverului prin retea locala sau internet. Serverul in schimb urmeaza sa ii raspunda cu datele potrivite. Ca exemplu concret, un server web Apache raspunde solicitarilor unui client de tip browser web, oferindu-i in acest mod utilizatorului informatiile de care acesta are nevoie.

Tipuri de servere

Exista o multime de tipuri de servere specializate, asa ca mai jos vom putea exemplifica doar cateva dintre cele mai raspandite. In functie de nevoile la care raspund acestea au preturi diferit, astfel, o cautarea foarte populara a acestor produse este server pret, potentialii clienti fiind in cautarea celui mai bun raport calitate pret.

Serverele pentru transfer de fisiere stocheaza si partajeaza fisiere in retea, catre mai multe dispozitive client/utilizator. In plus, un alt rol foarte important al acestora este sa creeze o copie de rezerva a datelor. Acest lucru este inlesnit foarte mult de faptul ca informatiile sunt se afla intr-un singur loc. Acest tip de server este de obicei conceput pentru a oferi viteze cat mai mari de scriere si citire a datelor, folosindu-se hardware de ultima generatie.

Servere email

Le folosim zilnic, ele fiind menite pentru a mijloci trimiterea si primirea de mail-uri. Aceste servere primesc mesaje adresate unui utilizator si le stocheaza pana cand acestea sunt cerute de catre utilizator prin intermediul unei aplicatii de tip client.

Serverele baze de date

Cantitatea de informatii generate si folosite de catre companii si utilizatorii lor este enorma. O buna parte dintre aceste date sunt stocate in baze de date speciale. Bineinteles, aceste baze de date pot ocupa foarte mult spatiu si trebuie facute accesibile mai multor utilizatori deodata, in general in sistem 24/7. Serverele, fiind dispozitive dedicate transmiterii de informatii in retea, sunt ideale pentru gazduirea bazelor de date. Aceste servere ruleaza de obicei aplicatii specifice, care faciliteaza transferul corespunzator de date, analizeaza informatiile existente, le arhiveaza sau le prelucreaza in alte moduri.