7 sfaturi pentru un stil de viata sanatos


Pentru o viata lipsita de griji, este esential sa ne mentinem sanatosi. Unii dintre cei mai importanti factori pentru un stil de viata sanatos implica sportul, odihna, alimentatia corecta dar si mentinerea unei atitudini pozitive. Toate acestea te pot ajuta sa fii in forma pana la o varsta inaintata si sa te simti bine, impiedicand aparitia bolilor si a depresiei.

Vrei sa afli care sunt cele mai bune sfaturi pentru a-ti pastra sanatatea cat mai mult timp? Descopera-le, din articolul de mai jos!

Mananca sanatos

Primul pas de care trebuie sa tii cont pentru un organism sanatos? Adopta o dieta alimentara echilibrata! Chiar daca este dificil sa renunti la dulciuri sau paste, alege sa le consumi mai rar, pentru ca sanatatea ta sa nu aiba de suferit. O dieta corecta asigura corpului necesarul de vitamine, minerale si nutrienti, astfel incat organismul sa functioneze corect.

In plus, o dieta sanatoasa trebuie sa includa alimente benefice si portii corecte, in functie de nevoile organismului tau. De aceea, este important sa:

  • consumi alimente precum legume, fructe, cereale, lactate, peste si grasimi benefice;
  • limitezi consumul de paine alba, orez alb, coloranti si alimente cu adaos de zahar;
  • consumi cat mai multe proteine;
  • nu sari peste micul dejun, care iti ofera energie pana la urmatoarea masa;
  • adaugi in dieta echilibrata suplimente naturale pentru un organism sanatos, precum vitamina C, calciu sau magneziu.

Nu uita sa te hidratezi

Apa joaca un rol extrem de important in adoptarea unui regim de viata sanatos. Astfel, un adult trebuie sa bea cel putin 2 litri de apa pe zi, pentru o hidratare optima. Apa este cea care mentine o temperatura normala a corpului, protejeaza coloana si articulatiile si favorizeaza eliminarea toxinelor din corp.

Evita greselile si nu bea apa doar cand apare senzatia de sete. In acel moment, deshidratarea incepe deja sa se instaleze, iar organismul tau se resimte. Fiindca apa sustine digestia, un consum precar o va afecta si poate cauza constipatie sau dureri de rinichi.

Fa cat mai multa miscare

Cu siguranta, ai auzit ca sportul face parte dintr-o viata sanatoasa. Ei bine, acestea nu sunt vorbe-n vant. Un stil activ iti imbunatateste calitatea vietii si iti ofera rezistenta, la care se adauga si mentinerea unei greutati optime.

Indiferent de stilul de viata, este indicat sa te bucuri de, cel putin, 30-60 de minute de miscare pe zi, indiferent daca vorbim despre jogging, intinderi usoare, exercitii de fitness, dans sau plimbare in aer liber. Opteaza pentru exercitiile care se potrivesc mai bine cu starea ta fizica.

Dormi cel putin 8 ore pe noapte

Ca sa te simti bine, trebuie sa te odihnesti! Somnul este o necesitate de baza, la fel ca hidratarea si alimentatia, si iti ofera o stare de bine. In orele de somn, metabolismul se reface si sistemul imunitar se intareste. Atat inima, cat si creierul, au nevoie de odihna pentru a se regenera. Cei care au o viata de noapte activa si dorm putin, in mod regulat, sunt predispusi unui risc mai mare de a suferi un infarct.

Relaxeaza-te!

Intr-o societate in care stresul este la ordinea zilei, trebuie sa inveti sa te relaxezi. Stresul constant poate duce la afectiuni fizice si psihice, pe care trebuie sa le previi. Meditatia sau yoga te pot ajuta sa-ti regasesti echilibrul si starea de liniste de care ai nevoie, dupa o zi grea.

Bucura-te de plimbari in aer liber

Atat in sezonul cald, cat si in cel rece, este important sa iei aer. Chiar si o scura plimbare aduce beneficii atat pentru corp, cat si pentru minte si iti influenteaza pozitiv dispozitia. Atunci cand nu ai o stare buna, mentine-ti creierul activ si mergi in parc. Acest lucru te ajuta sa te simti mai bine.

Pastreaza o atitudine pozitiva

Oricat de multe probleme ai avea, incearca sa mentii o atitudine pozitiva! Stresul influenteaza in mod negativ organismul si duce la reactii severe. Totodata, fii deschis la oportunitati noi si socializeaza!

Tine cont de aceste sfaturi, care te ajuta sa duci o viata lunga si sanatoasa!