Ce trebuie să conțină un sistem de panouri solare complet?


Un sistem solar fotovoltaic este capabil să producă energie electrică regenerabilă prin intermediul radiațiilor solare. Instalarea sa implică unele componente care sunt foarte importante într-o instalație fotovoltaică, deoarece acestea încep sistemul lor de operare. Unul dintre aceste elemente este așa-numitul panou solar, deși există mult mai multe elemente pe care un sistem complet de panouri solare trebuie să-l conțină.

Componența sistemelor fotovoltaice

În cadrul componentelor care alcătuiesc un sistem fotovoltaic, structurile panourilor fotovoltaice sunt componente pasive, care facilitează instalarea modulelor fotovoltaice, ce trebuie să reziste în mod constant condițiilor meteorologice din exterior. Aceste elemente își fixează poziția și o mențin stabilă ani de zile. Ele sunt extrem de importante, deoarece înclinația structurii va fi responsabilă pentru placa solară care primește radiația solară adecvată.

1. Modul solar fotovoltaic (panouri solare)

Aici discutăm despre punctul culminant al oricărei instalații solare fotovoltaice – modulul solar sau panoul solar. Acesta este responsabil pentru transformarea energiei solare în energie electrică și furnizarea energiei necesare în orice moment. Panourile sunt echipate cu celule de siliciu, un material semiconductor, care este încapsulat și conectat electric, fiind montat pe o structură de susținere. Modulele au diferite variații de preț și eficiență, fiind posibilă alegerea între policristalin sau monocristalin, deși acestea din urmă oferă performanțe superioare.

2. Regulator (încărcător) solar

Funcția sa este de a gestiona puterea bateriei în mod optim. În acest fel, împiedică supraîncărcarea sau descărcarea sistemului fotovoltaic, prelungind în același timp durata de viață a acumulatorilor. Încărcătorul are o capacitate maximă de curent măsurată în amperi, care asigură o sarcină adecvată, asigurând în același timp o sursă de alimentare optimă.

3. Baterie sau acumulator

Acumulatorul reglează energia electrică care vine la el. Ceea ce face bateria este să stocheze energie electrică, astfel încât să poată fi utilizată mai târziu, ori de câte ori este necesar. Bateria este o componentă elementară atunci când trebuie să se furnizeze energie în zilele cu luminozitate scăzută sau lumină solară redusă.

Astfel, obiectivul acumulatorului poate fi rezumat în trei funcții clar evidențiate și diferențiate:

● Stochează energie pentru o anumită perioadă de timp
● Oferă o putere imediată, suficient de mare pentru a duce la o sursă de alimentare eficientă
● Limitează și fixează tensiunea de lucru a sistemului

4. Invertor

Invertorul transformă curentul direct din baterii în curent alternativ sau convențional. Acest curent trebuie să fie același cu cel utilizat de rețeaua electrică (220 V cu o frecvență de 50 Hz). Cu toate acestea, odată ce este în funcțiune, invertorul trebuie să se conformeze cererii maxime de energie disponibilă în echipamentul cuplat la acesta. Este, de asemenea, un element de înaltă eficiență și siguranță, supranumit cheie în instalațiile fotovoltaice conectate la rețea și în cele autonome a căror misiune este de a furniza energie electrică unei locuințe.

Alte componente necesare pentru un sistem de panouri fotovoltaice

În afara acestor elemente, un sistem complet de panouri solare este bine să includă cabluri speciale, o structură a montajului, sistem de monitorizare și unul de împământare. Investiția într-o structură din aluminiu anodizat permite o instalare ușoară. Prin urmare, beneficiile oferite de aceste structuri sunt de lungă durată, oferind rezistență la vânt de până la 120 km/h.

Cablajul electric este o componentă esențială pentru instalarea corectă a panourilor solare, având scopul de a conduce electricitatea. Firele de cupru au o rezistență mai mare. Trebuie remarcat faptul că un alt element de luat în considerare pentru o mai mare performanță a cablajului este izolația care acoperă firul pentru a-l proteja de căldură, umiditate, lumină ultravioletă sau substanțe chimice.

Fiecare parte este esențială pentru a capta energia soarelui și a efectua transformarea sa în timp util, în energie electrică. Sistemele de panouri solare sunt o resursă eficientă, a cărei cerere a crescut în special de când rata inflației a crescut. Panourile sunt responsabile pentru furnizarea de apă caldă și încălzire, printre alte facilități, și furnizarea energiei în locuințe izolate, care nu au în apropiere o rețea de energie electrică.