Cum alegi perdelele si draperiile pentru a decora frumos incaperile


Ca sa facem o comparatie cu machiajul purtat de doamne si domnisoare, ferestrele sunt ochii casei tale, deci cumi-ai farda?

Combinarea tuturor elementelor de mobilier si a accesoriilor astfel incat sa nu oboseasca ochiul din punct de vedere cromatic este destul de greu de realizat.

Daca optezi pentru culori reci (albastru, verde) sa stii ca acestea ofera si senzatia de calm. Daca iti plac culorile aprinse (rosu, galben, portocaliu) vei oferi o senzatie de caldura incaperii.

Asadar mai jos ti-am pregatit cateva explicatii in functie de efectele de luminozitate pe care ai vrea sa le obtii.

Repeta culoarea peretilor

Sa presupunem ca peretii sunt vopsiti intr-o nuanta neutra de alb sau gri. Daca preferi perdelele unicolore, vei alege unele albe sau gri, iar in cazul unora cu imprimeu, este suficient ca fundalul acestuia sa aiba nuanta peretilor.

Peretii sunt vopsiti in culori vii? Opteaza pentru perdele cu imprimeu si in felul acesta vei putea repeta culoarea peretilor fie in fundal, fie in model, ca sa nu dai un aspect prea incarcat incaperii.

Alege monocromia

Foarte usor de realizat este schema monocromatica pentru pereti si perdele. Chiar daca pare oarecum contra intuitiei, monocromia nu se realizeaza folosind exact aceleasi nuante, ci variatii ale unei singure culori.

Daca vrei, de exemplu, sa faci camera sa para mai mare, eliminand liniile de demarcatie dintre ferestre si pereti, alege perdele intr-o culoare cu una sau doua nuante mai deschisa decat cea a peretilor.

Oricum, date fiind diferentele de textura, culorile vopselei si ale tesaturii nu vor arata niciodata identic, dar poti crea o armonie placuta privirii alaturand doua nuante ale aceleiasi culori.

Foloseste contrastul culorilor complementare

Culorile complementare sunt cele care se gasesc diametral opus pe cercul culorilor (rosu si verde, mov si galben, albastru si portocaliu), insa contrastul dintre acestea poate parea prea puternic daca este realizat intre suprafete atat de mari precum cele ale peretilor si perdelelor.

Solutia este sa alegi perdele cu imprimeu, in care culoarea primara sa fie domolita de una neutra. De exemplu, daca peretii sunt vopsiti in galben, niste draperii sau perdele cu un model floral alb cu mov vor completa delicat decorul.

Contrastul poate fi obtinut si cu nuante neutre

Daca vrei sa creezi un punct de atractie in zona ferestrei, dar o alaturare de culori primare complementare ti se pare prea indrazneata, poti opta pentru perdelele albe.

Acestea vor arata impecabil atat alaturi de pereti vopsiti in tonuri calde, cat si reci. Sporeste-le farmecul si accentueaza contrastul cu niste agrafe sau snururi in culoarea peretilor.

Alte recomandari:

Atenueaza o schema monocromatica intensa cu ajutorul unor perdele cu franjuri sau cu o banda decorativa intr-o culoare complementara.

Prin accesorii pretioase (turcoaz, rubiniu, albastru safir, verde smarald) poti oferi o pata de culoare perdelelor delicate din culori neutre.

Joaca-te cu platea de culori pentru a schimba ambientul incaperii astfel ca pentru un ambient linistitor poti alege perdele tranparente in combinatii precum alb-albastrui, iar pentru o camera cat mai primitoare alege o nuanta alb-crem.

Daca este o persoana care se plictiseste repede de decorul casei si prefera sa redecoreze in functie de anotimpul de afara poti altena perdelele in stilui diferite.

Vara poti decora ferestrele cu perdele albe, transparente, iar iarna unele in care se regaseste culoarea complementara cu cea a peretilor.

In concluzie, poti explora optiunile de mai sus in functie de stilul si preferintele tale si te poti distra facand ceea ce iti place.