
Ce presupune un audit legea NIS? Vezi ce zic expertii!
Audit legea NIS pentru toate companiile

Directiva NIS este o directiva europeana care cere statelor membre sa aiba un nivel ridicat de securitate pentru retelele si sistemele lor IT. In Romania, aceasta directiva a fost transpusa in legislatia nationala prin Legea INS. Punerea in aplicare a acestei legi revine Autoritatii Nationale pentru Securitatea Retelelor si a Sistemelor Informatice (ANSRSI), care face parte din Directia Nationala de Securitate Cibernetica (DNSC).
Prima lege la nivel european privind securitatea cibernetica include masuri concrete de crestere a nivelului general de securitate cibernetica in Uniunea Europeana. Aceasta lege este transpusa in Romania prin Legea nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a retelelor si sistemelor informatice. Directiva NIS urmareste sa protejeze infrastructurile critice si digitale pentru a asigura functionarea sistemelor fundamentale pentru societate si decide asupra masurilor pentru atingerea unui nivel comun ridicat de securitate. Audit Legea NIS este ideal pentru orice organizatie! Stabileste o discutie cu cei de la Certinspect.ro!
Ce obligatii ai ca organizatie? Care sunt lucrurile pe care trebuie sa le faceti?
Daca afacerea dvs. este un serviciu esential, trebuie sa respectati cerintele privind serviciile esentiale ale Legii NIS si sa optati pentru un audit legea NIS.
Este necesar a va inregistra ca operator de servicii esentiale si sa se efectueze un audit de securitate calificat la fiecare doi ani, certificat de DNSC.
Legea NIS impune organizatiilor sa implementeze masuri tehnice si organizationale de securitate pentru a proteja informatiile.
Care sunt daunele si amenzile?
Nerespectarea cerintelor Legii NIS este o contraventie. Cuantumul amenzilor cu care se confrunta o organizatie difera in functie de veniturile respectivei organizatii.
Pentru persoanele juridice cu o cifra de afaceri mai mica de 2.000.000 de lei, amenda maxima pe care o pot primi este de 100.000 de lei. Pentru persoanele juridice cu o cifra de afaceri mai mare de 2.000.000 de lei, amenda maxima pe care o pot primi este de 5% din cifra de afaceri.
Posibila pierdere de clienti si deteriorarea reputatiei care ar putea rezulta incalcarea directivei NIS ar fi devastatoare. Cei care beneficiaza de serviciile pe care le oferiti cu siguranta ar abandona relatia daca ar crede ca exista sanse de a fi pusi in pericol.
Afla mai multe despre acest serviciu apeland la certinspect.ro!