Cum se realizează analiza cost-beneficiu?


Analiza cost-beneficiu este un instrument care are o mare utilitate în luarea unei decizii. Scopul acesteia este de a determina dacă este oportună finanțarea unui anumit proiect și dacă sunt necesare implicarea  fondurilor structurale în realizarea acestui proiect.

Cum se realizează analiza cost-beneficiu?

Obiectivele analizei cost-beneficiu

Obiectivele analizei cost-beneficiu sunt foarte clare. Acestea sunt următoarele:

· De a stabili în ce măsură proiectul poate  contribui la politica de dezvoltare regională  și la atingerea obiectivelor prioritare

· De a stabili măsura în care proiectul are nevoie de o co-finanțare pentru a fi viabil financiar

Principalul obiectiv al analizei cost-beneficiu este  acela de a calcula indicatorii performanței financiare a proiectului. Această analiză este dezvoltată în mod obișnuit din punct de vedere al proprietarului.

Definirea obiectivelor este un aspect important în cadrul acestei analize. Obiectivele luate în considerare trebuie să includă componente sociale și economice care sunt conectate cu proiectul. Trebuie să existe indicații foarte clare asupra modului în care se va măsura nivelul lor de realizare dar și menționarea  surselor statistice folosite.

În cazul în care au  loc investiții care implică angajamente ale potențialilor utilizatori aceștia trebuie să cunoască care sunt tarifele previzionate pentru utilizare și care sunt folosite în analiza cost-beneficiu. Tarifele previzionate nu se pot modifica decât justificat, conform legislației în vigoare. În plus acestea ar trebui să fie similare cu cele practicate de instituțiile publice care au același obiectiv de activitate.

În cazul de proiecte de investiții pentru extinderea, construcția sau pentru modernizarea drumurilor se vor menționa și venituri din exploatare sau sumele trasferate din bugetul local al comunei solicitante.

Analiza opțiunilor

Beneficiarul trebuie să demonstreze în acest punct că alegerea scenariului recomandat este optimă din punct de vedere socio-economic. În această etapă se vor realiza cel puțin două variante, și anume: varianta zero , mai exact varianta fără investiție și varianta cu investiție.

Analiza financiară

Analiză financiară se realizează de fiecare dată din punct de vedere al beneficiarului.  Dacă beneficiarul și operatorul nu sunt aceeași entitate, este necesar să se ia în considerare o analiză financiară consolidată.

Analiza financiară va evalua:

Probabilitatea financiară a investiției

Indicatorii calculați în cadrul analizei financiare trebuie să se încadreze în următoarele limite: valoarea actualizată netă trebuie să fie mai mică ca 0, rata internă de rentabilitate trebuie să fie mai mică ca rata de actualizare, fluxul de numerar cumultat trebuie să fie pozitiv în fiecare an al perioadei de referință, raportul cost/beneficii trebuie să fie mai mic sau egal cu 1.

Determinarea proporției cofinanțării pentru solicitanți, alții decât consiliile locale și asociațiile acestora

Analiza economică

Indică calcularea indicatorilor de performanță economică, valoarea actuală netă, rata internă de rentabilitate și raportul cost-beneficiu. Analiza economică este obligatorie doar în cazul investițiilor publice majore.

Eco Geodrum este compania de care ai nevoie

Apelează la Eco Geodrum și vei avea parte de o analiză cost-beneficiu care să reflecte în totalitate dorințele și nevoile tale. Eco Geodrum este compania care îți va pune la dispoziție o întreagă echipă care să se ocupe de tine și de afacerea  ta.