Procedura de rezonanta magnetica nucleara are aceste scopuri


Detalii despre rezonanta magnetica nucleara

Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara este o tehnica de imagistica medicala extrem de sofisticata care ajuta medicii sa vada interiorul corpului in detaliu, ceea ce a dus la o serie de progrese medicale. Principiul tehnic al acestei metode consta in stimularea protonilor de hidrogen din diferite organe cu unde de radiofrecventa, urmata de relaxarea acestora, moment in care este emis un semnal care poate fi detectat de catre scaner si transformat in imagini.

Principiul rezonantei magnetice permite examinarea structurilor corpului in multe planuri diferite cu mare precizie.

Cum functioneaza, practic, aceasta procedura?

Pe masura ce puterea magnetului creste, imaginile devin mai clare si secventele mai scurte. Exista si dezavantaje in utilizarea tehnicilor de achizitie intensa in campuri cu intensitate mai mare.

rezonanta magnetica nucleara

In timpul procedurii de rezonanta magnetica nucleara, pacientul este introdus intr-un camp magnetic care creste intensitatea, aliniind astfel toti protonii din corp in aceeasi directie. Alinierea protonilor in campul magnetic este paralela cu campul magnetic principal sau antiparalela cu acesta. Alinierea paralela corespunde unui nivel minim de energie, iar cea antiparalela unui nivel maxim de energie.

Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara utilizeaza un camp electromagnetic puternic si unde de radiofrecventa pentru a produce imagini ale diferitelor planuri anatomice. Principiul acestei metode este de a stimula protonii de hidrogen cu unde radio si apoi de a astepta sa se relaxeze, dupa care este emis un semnal care poate fi detectat de scaner si transformat in imagini. Datorita acestui principiu, rezonanta magnetica permite examinarea structurilor corpului in diferite planuri cu mare precizie.

Exista mai multe tipuri de RMN

RMN-ul creierului poate detecta tumori, anevrisme, sangerare cerebrala, leziuni ale nervilor si alte afectiuni, cum ar fi cele cauzate de accident vascular cerebral. RMN-ul poate detecta, de asemenea, tulburari ale nervului optic si ale globului ocular, ale urechilor si ale nervului auditiv.

Scanarea RMN cervicala – Aceasta scaneaza oasele din jurul gatului, inclusiv femurale, laringele, glanda tiroida si ganglionii limfatici. Acest lucru poate ajuta la diagnosticarea afectiunilor cum ar fi boala tiroidiana, cancerul laringian si ganglionii limfatici din gat.